maanantai 2. huhtikuuta 2012

Lisää hajautusta Seligsonin avulla

Pitkän harkinnan jälkeen avasin viimein salkun rahastoyhtiö Seligson & Co:lle. Siitä lähtien kun luin Marko Erolan kirjan Paras sijoitus, on mielessäni kypsynyt ajatus säännöllisestä säästämistä passiivisesti hallinnoituihin indeksirahastoihin, joiden kulut ovat erittäin matalat muihin rahastoihin verrattuna. Näiden avulla olisi mahdollista hajauttaa omia sijoituksia tehokkaasti ympäri maailmaa. Näin sijoitusten riskiä saadaan hajautettua, ja  myös on mahdollista nauttia näiden alueiden kasvusta silloin kun jokin toinen salkun sijoitussegmentti laahaa matalalla kasvulla tai kehitys on negatiivista. Lisäksi oma salkkuni on tällä hetkellä osakkeiden osalta valitettavan Suomi-painotteinen, sisältäen lähinnä suomalaisia yhtiöitä ja muutaman ruotsalaisen vaateyhtiön osaketta. Hajautus tulisi siis enemmän kuin tarpeeseen!

Suomessa ei juurikaan passiivisia indeksirahastoja ole Seligsonin valikoiman lisäksi tarjolla. Toki pörssinoteerattujen ETF:ien avulla voidaan hankkia mitä moninaisempia indeksejä ja hajautusta ympäri maailmaa. Näiden kulut ovat kuitenkin poikkeuksetta Seligsonin vaihtoehtoja kalliimpia. Lisäksi Seligsonin maine on kiirinyt edelleen luotettavana ja läpinäkyvänä rahastoyhtiönä.

Asiakassopimuksen tekeminen oli äärimmäisen helppoa ja nopeata ja tapahtui tunnistautumalla omien verkkopankkitunnusten kanssa ja täyttämällä tarvittavat lisätiedot. Heti tämän jälkeen käyttöön saa salkun tunnukset, joilla pääsee kirjautumaan salkkuun. Tein harjoittelun vuoksi pienen merkinnän Euro Corporate Bond-korkorahastoon. Merkinnän kirjautuminen salkkuun näkyviin kestää pari päivää. Sinä aikana kun merkintä tulee näkyviin, pyrin tarkastelemaan sijoitusstrategiaani kauttaaltaan ja mietin millaisella allokaatiolla alan Seligsonille salkkua rakentaa. Aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin en ainakaan tässä vaiheessa koske, koska sitä puolta harjoitan mieluummin itse - enemmän tai vähemmän onnistuneilla suorilla osakesijoituksilla.

Aion sijoittaa kuukausittain pienen summan Seligsonin passiivisiin osakeperusteisiin indeksirahastoihin ja mahdollisesti pariin korkorahastoon. Merkintäkulut olivat passiivisten rahastojen osalla samat huolimatta tehtävän merkinnän koosta, näin ollen ei ole väliä minkä suuruisen sijoituksen kerralla tekee. Sen takia ajattelin pikku hiljaa alkaa merkitsemään rahastoja säännöllisesti, kuitenkin siten että suurin osa säästöistä menee silti edelleen Nordnetin puolelle mahdollisia osakesijoituksia varten. Seligsonilla on tarjolla seitsemän passiivista  indeksirahastoa. Tulevina päivinä tulen perehtymään niihin tarkemmin ja mietin omat sijoitusperusteeni. Tästä luvassa lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat jutut