torstai 29. joulukuuta 2011

Uusia S-kauppojen osuuksia

Ennen vuodenvaihdetta on jällleen syytä tehdä viimeiset S-ryhmän osuuskauppojen osuuksien hankinnat, mikäli ylimääräistä käteistä vielä joulun jäljiltä löytyy. Itse päädyin hankkimaan kaksi uutta jäsenyyttä. Kyseessä ovat Osuuskauppa Hämeenmaa sekä Osuuskauppa Ympyrä. Hämeenmaa maksoi tänä vuonna 10% korkoa 100€ osuuspääomalleen, Ympyrä maksoi 12%. Nyt minulla on jäsenyyksiä kaikkiaan kymmenessä eri S-ryhmän osuuskunnassa.

Tänä vuonna omat jäsenosuuskuntani maksoivat yhteensä 90€ verotonta osuuspääoman korkoa. Mikäli korkoprosentit pysyvät tämän vuoden luvuissa, olisi ensi vuoden tuotto uusien hankintojen jälkeen 112€, osuuspääomien ollessa 920€. Tuottosuhde on siis erinomainen. Jäljellä olevat osuuskunnat ovat maksaneet alle 10% korkoja, minkä takia en ole rajallisten pääomieni kanssa niihin vielä kajonnut. Todettakoon että nekin ovat varsin hyviä sijoituskohteita, ja ensi vuonna tulen todennäköisesti ostamaan myös niitä.

Nähtäväksi jää milloin osuuskuntien korkojen verotukseen tullaan puuttumaan. Tällä hetkellä verovapaita ovat osuuskuntien osuuspääomille maksettavat korot 2500€ rajaan saakka. Hallitus on pyrkinyt viime aikoina löytämään kaikki mahdolliset kohteet verojen kiristämiselle, eikä varmaankaan kulu montaa vuotta kunnes myös osuuskuntien korot joutuvat tarkastelun kohteeksi.

4 kommenttia:

  1. Kiinnostava idea!

    Kaivelin osuuskauppoja ja näyttäisi että niihin voi sijoittaa maksimissaan vain 2000 euroa. Siis 100 euroa per alue ja noita alueita on 20. Pitääkö paikkaansa?

    Onko sinulla dataa osuuksien tuotosta? Nopealla vilkaisulla en löytänyt osuuskauppojen sivuilta tietoa toteutuneista tuotoista.

    VastaaPoista
  2. Kaikkien osuuskauppojen osuuspääoma ei ole 100€ vaan joillain määrä on pienempi. Esim. HOK-Elannon täysi osuuspääoma on vain 35€, joten korkoakin tulee vain 3,5€. Joukossa oli myös muita joilla osuuspääoma on pienempi. Osuuskauppoja on 20, mutta kaikki eivät ole maksaneet ollenkaan korkoa viime vuosina. Alla listana osuuskunnat jotka maksoivat tänä vuonna korkoa ja minkä verran:

    Andelslaget Varuboden: 10€ - 10%
    Etelä-Karjalan Osuuskauppa: 8,41€ - 10%
    Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa: 20€ - 20%
    Helsingin Osuuskauppa Elanto: 3,5€ - 10%
    Keskimaa Osk: 6€ - 6%
    Osuuskauppa Hämeenmaa: 10€ - 10%
    Osuuskauppa KPO: 20€ - 20%
    Osuuskauppa Suur-Savo: 10€ - 10%
    Osuuskauppa Ympyrä: 12€ - 12%
    Osuuskauppa Ympäristö: 2,5€ - 5%
    Osuuskauppa PKO: 12€ - 12%
    Pirkanmaan Osuuskauppa: 8€ - 8%
    Suur-Seudun Osuuskauppa SSO: 6€ - 6%
    Satakunnan Osuuskauppa: 6€ - 6%
    Turun Osuuskauppa: 10€ - 10%

    Suosittelen!

    VastaaPoista
  3. Miten näiden osuuksien ostaminen käytännössä tapahtuu?

    VastaaPoista
  4. Pahoittelut pitkästä vastausviiveestä, en ollut huomannut kommenttia. Käytännössä menee siis niin, että otat ylös osuuskauppojen nimet joihin haluat liittyä. S-pankin "konttoreissa" kerrot että haluat liittyä jäseneksi osuuskauppoihin ja kerrot mihin. Liittyminen tapahtuu osuuskauppa kerrallaan, allekirjoitetaan sopimukset ja maksetaan jäsenyys. Verkkotunnuksia tai muuta ei kannata perustaa vaan kaikkien korot voi ohjata olemassa oleville oman osuuskaupan s-tilille. Myöskään jäsenlehteä ja tarjouksia ei kaikkien kauppojen osalta kannattane ottaa kotiin vaan peruuttaa ne suoraan.

    VastaaPoista

Suosituimmat jutut