lauantai 5. toukokuuta 2012

Sell in may and go away

Perinteinen toukokuuefekti näyttää jälleen tarttuneen pörsseihin. Eurokriisin ongelmat ovat jälleen nousseet uutisiin entistä kovemmin ja kurssit ovat lähes poikkeuksetta olleet jo useamman päivän laskussa.  Nyt siis tuntuu että salkkua olisi pitänyt alkaa keventämään monilta osin jo viime kuun puolella.

Nokia on ollut mukana laskussa muita enemmän ja yhtiön arvo on jälleen ropissut alas uskomatonta tahtia. Kun tarkastellaan Nokian kurssia Elopin ruoriin astumisesta lähtien, on arvosta saatu tuhottua hieman yli 70%. Juuri tämä on tapahtunut myös omalla kohdallani. Ottaen huomioon että ko. yhtiö on ollut omassa salkussani suurimmalla painolla, ei tätä kehitystä voi pitää kovin mieltä ylentävänä. Toisaalta aion katsoa Nokian tarinan loppuun enkä enää lähde myymään osakkeitani näin suurella tappiolla, ainakaan ellen tarvitse luovutustappioita luovutusvoittojen vähentämiseksi. Useat tuttavani ovat puhuneet Nokian ostamisesta, koska kurssi on nyt niin alhaalla, viimeksi kun kurssi oli hieman 4€ yläpuolella. Itse olin sitä mieltä että ei kannata vielä lähteä lisäämään koska mitään merkittäviä positiivisia signaaleja ei ole saatu. Tiedän että muutama tuttu osakkeiden ostoon sortuikin ja pian tämän jälkeen yhtiö antoi tulosvaroituksen.

Omaan "sijoittajauraani" peilaten Nokian omistaminen on ollut kaikkein opettavaisin kokemus. Yhtiö on onnistunut tuhoamaan säästöjäni rankalla kädellä, enkä silti ole osannut irtautua siitä. Nyt olen onneksi oppinut paremmin myymään ajoissa jos tilanne näyttää pahalta ja tarvittaessa ostamaan takaisin jos yhtiö on myöhemmin näyttänyt edelleen omistamisen arvoiselta. Sanonta "Ota voitot hitaasti, mutta tappiot nopeasti" pitää siis paremmin kuin hyvin kutinsa.

Tällä viikolla päädyin ostamaan Talvivaaraa 500kpl salkkuun hinnalla 2€/kpl. Saa nähdä millaiseen tappion suohon senkin kanssa vielä päädytään, mutta Solidiumin lisätessä omistustaan merkittävästi tuli sellainen olo ettei valtio-omistaja lisäisi omistustaan, jos yhtiön toimintaa oltaisiin merkittävästi rajoittamassa. Jälkikäteen tarkasteltuna aiemmista Talvivaaraomistuksistani luopuminen voitolla yli neljän euron kappalehintaan oli yksi parhaita ajoituksiani tänä vuonna.

Osakesijoittaminen tarjoaa jälleen tänä keväänä jännitystä, kylmää hikeä, epäonnistumisen ja onnistumisen tunteita, mutta niin sen pitääkin. Nähtäväksi jää kuinka paljon viime vuoden kaltaisesti tämä vuosi etenee pörssien suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat jutut