lauantai 19. lokakuuta 2013

Osuuspääoman korkojen verotuksen tiukentaminen

Tällä viikolla Kauppalehti kertoi valtiovarainministeriön lakiluonnoksesta, joka kiristäisi tuottajien osuuskuntien verotusta tuntuvasti. Asiasta lisätietoa löytyi veronmaksajien internet-sivuilta, jossa kerrotaan ministeriön esittävän osuuspääoman korkojen verovapaan tulorajan laskemista 1500 eurosta 100 euroon, jonka ylittävää osaa kohdeltaisiin kuin pörssiyhtiöstä saatavia osinkoja. Myös ylijäämän palautusta, joka on sidottu omistajan ostojen tai käytettyjen palveluiden määrään halutaan rajoittaa. 

Onneksi samassa yhteydessä todetaan, ettei muutos koskisi kuluttajaosuuskuntia kuten S-Ryhmää tai OP-Pohjolaa. Tämä tuo asiaan hetkellistä lohtua, mutta todennäköistä on että tulevina vuosina myös näiden verovapaaseen tulorajaan tullaan kajoamaan. Toisaalta S-Ryhmän osuuskuntien jäsenyyksistä saatavat osuuspääoman korot eivät ylitä tuota 100 euron rajaa kovinkaan merkittävästi, minkä seurauksena muutos ei vieläkään saisi S-Ryhmän osuuksiin sijoittamista kannattamattomaksi. 

5 kommenttia:

 1. Saako OP Pohjolaan ostettua jäsenyyksiä mistä saa vuosittaisia jäsenmaksuja samaan tapaan, kun S-ryhmään?

  VastaaPoista
 2. En osaa valitettavasti OP Pohjolan jäsenyyksistä tarkalleen sanoa. Tietääkseni jäsenenä voi olla kerrallaan vain yhdessä osuuspankissa. Jostain olen muistaakseni lukenut että OP:lla voi ostaa ns. lisäjäsenyyksiä, joille maksettaisiin myös korkoa. Pitänee perehtyä asiaan jossain vaiheessa oman kirjoituksen muodossa :) Joka tapauksessa OP:n korot ovat huomattavasti S-Ryhmän vastaavia maltillisempia.

  VastaaPoista
 3. Osuuspankkienkin jäsenyyksiä voi olla useampia. Mulla on itsellä kaksi. Tosin kumpikaan ei maksa osuusmaksulle korkoa, joten suurta hyötyä siitä ei saa. Tosin en tiedä, maksaako joku osuuspankki vielä korkoa osuusmaksulle. Joku voi maksaakin, vaikka nämä "minun" eivät maksakaan. Lopettivat sen muutama vuosi sitten.
  Lisäosuuksille maksetaan paremmin korkoa, mutta niitä ei voi noin vain ostaa. Käsittääkseni niitä on voinut ostaa vain jonakin tiettynä aikana (varmaankin huonona), mutta tällä hetkellä niitä ei ainakaan näistä kahdesta osuuspankin voi ostaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tiedosta Talousahdinko!

  VastaaPoista

Suosituimmat jutut