tiistai 6. kesäkuuta 2017

Miksi kannattaa lyhentää asuntolainaa mahdollisimman hitaasti?

Viime kirjoituksestani alkaa olla jo aikaa. Viime aikoina olen lukenut sijoitusblogeja entistä aktiivisemmin ja huomasin että teki mieli pitkästä aikaa avata myös omia ajatuksia. Vuoden aikana taloudessani on tapahtunut monenlaista. Olen esimerkiksi ostanut asunnon ja kotiuttanut osakkeisiin sijoitettua pääomaa. Osakemyyntien myötä olen päätynyt ongelmaan etsiessäni sopivia sijoituskohteita. Olen esimerkiksi etsinyt erittäin aktiivisesti potentiaalisia sijoitusasuntoja ja neuvotellut pankista lainan mahdollista ostokohdetta varten. Olemassa olevaa asuntolainaani ei toistaiseksi kannata lyhentää sovittua maksuohjelmaa nopeammin, koska lainan marginaali on niin alhainen, että jopa tilien korkotalletuksista saan tuota korkeampaa tuottoa.

Turvatakseni lainanmaksuni myös yllättävien tilanteiden varalta, olen säästänyt parin vuoden lainalyhennykset. Nuo rahat ovat tällähetkellä talletettuna Bank Norwegianin talletustilille, joka tarjoaa 1,75% talletuskorkoa ilman nosto tai talletusrajoituksia. Korkotuotto Bank Norwegianilla on tällä hetkellä parasta mihin olen törmännyt, ja tili kuuluu Norjan talletussuojan piiriin.

Tällä hetkellä Norwegianin tilillä rahat tuottavat enemmän kuin lainan korko kustantaa, eli on kannattavaa lyhentää lainaa mahdollisimman hitaasti. Tilanne tietysti voi muuttua korkojen muuttuessa. Missä te säilytätte mahdollisia vararahojanne?

2 kommenttia:

  1. Hienoa saada "paluumuuttajia".

    Itselläni oli vuosi tuhannen vaihteen jälkeen hyvin smanlainen tilanne vuonna 2002. Olin hankkinut asunnon, taloudellinen tilanne hyvä ja olisin pystynyt maksamaan lainaa nopeammin. Aluksi se oli jopa kannattavaa, korkotaso oli sen verran korkea. Aika nopeasti korot tuli alas mielkkyys puuttui. Itse en silloin valitettavasti uskaltanut ostaa osakkeita johtuen teknokuplan kovasta pudotuksesta. Olisi kannattanut. Itselleni suurin opetus oli, että älä sijoita siihen kuumimpaan hottiin. Oli paljon muuta liiketoimintaa kuin teknologia ja vain muutama nousee niistä pienistä suuresta määrästä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Täytyy toivoa että tällä kertaa aktiivisuus pysyy yllä :) Pari vuotta on ollut melko hiljaiseloa. Sulla on kyllä pitkä sijoitustausta! Tämän hetken osakemarkkinoiden tilanne pitää koko ajan varpaillaan.

    VastaaPoista

Suosituimmat jutut