tiistai 21. helmikuuta 2012

Säästämisen vaikeus


Alkaneen vuoden aikana palkkatuloista säästäminen on ollut huomattavasti haastavampaa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kaikki kulutushyödykkeiden hinnat ja elinkustannukset vaikuttavat nousseen huomattavasti. Myös omassa kulutuksessani tiettyjen asioiden kulutus on kasvanut, mutta toisaalta vastapainona jotkin toiset asiat ovat vähentyneet.

Kuitenkin omassa taloudessani lienee paikallaan alkaa jälleen tarkkailla menoja ja tuloja, jossain vaiheessa toteutin tätä ja olinkin hyvin perillä mihin kaikkeen rahaa kuluu huomaamatta. Nyt kun rahaa tuntuu olevan vaikeaa saada säästöön, on tähän syytä ryhtyä uudelleen. Vaihteeksi voisi myös elää niin niukasti kuin mahdollista ja jättää ostamatta ylimääräisiä hyödykkeitä, koska mitään välttämättömiä tarpeita minulla tällä hetkellä ei kuitenkaan ole. Näin ollen oikeastaan kaikki muut kuin ruoka- ja taloustarpeet ovat ylimääräisiä ostoksia, jotka perustuvat enemmän haluun ja mielitekoon kuin varsinaiseen tarpeeseen.

Niinhän sitä sanotaan että tulojen kasvaessa myös menot kasvavat, ja ilmiön olen huomannut myös omalla kohdallani. Aiemmin olen melko hyvin onnistunut tätä välttämään, ja samaan tulisi pyrkiä myös jatkossa. Tammi- ja helmikuussa sain palkkatulojeni nettosummasta säästöön vain n. 10%, joka on omasta mielestäni huono saavutus. Toisaalta pörssin suotuisa kehitys on kompensoinut tätä heikkoa säästämistä, joten tilanne ei kuitenkaan ole toivoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat jutut