torstai 22. maaliskuuta 2012

Outokummun osakeanti


Melko pitkään jatkuneen hiljaisen kauden jälkeen kiinnostukseni osakemarkkinoita kohtaan on alkanut taas elpymään. Kurssit ovat viime päivinä laskeneet kohtuullisesti mikä herättää kiinnostusta lisäostojen tekemiseen. Myös Nordnet ilmoitti tänään laskevansa välityspalkkioita pariksi kuukaudeksi 3€ tasolle. Tämä houkuttelee ainakin itseäni myös pienempien erien ostoon. 

Viimeisen kuukauden sisällä ainoa ostoni on ollut 1000 kpl Biotie Therapiesin lisäys, jonka sain tehtyä 0,46€ hinnalla. Aiemmin omistin 1000 kpl 0,38€ hinnalla ostettuja osakkeita. Toinen "osto" oli osallistuminen Outokummun merkintäantiin. Omistan 90 kpl Outokummun osaketta, jotka tosin ovat pitkään huidelleet raskaasti tappiolla. Hintaansa nähden ei kuitenkaan ole kyse päätä huimaavista tappioista. Päätin kuitenkin osallistua merkintäantiin ja merkitä kaikki 90 merkintäoikeuttani, joka siis oikeutti 630 uuden osakkeen merkitsemiseen 0,79€ hinnalla. 

Osakeantiin osallistuminen oli siinä mielessä jännittävää, että aiemmin omalle kohdalleni ei ole anteja osunut, joten koko prosessi oli minulle uutta. Kotiin tulleesta esitteestä selvisi tarkemmin mitä anti tarkoittaa ja millä tavoin siihen voi osallistua. Nordnetin kautta antiin osallistuminen oli ainakin erittäin helppoa, eikä vaatinut kuin muutaman klikkauksen ja käytettävien merkintäoikeuksien määrän ilmoittamisen. Outokummun esite Ixonum kaupan hyödyistä jättivät ainakin itseeni positiivisen mielikuvan, nähtäväksi jää millaisia vaikutuksia kaupalla todellisuudessa on. Ainakin viimeisimpien uutisten mukaan Ixonumin ruostumattoman teräksen liiketoiminnat ovat olleet varsin tappioillisia, eivätkä tuone ainakaan välitöntä positiivista tulosvaikutusta Outokummulle. Toisaalta pidemmän aikavälin tehostamis- ja synergiaedut lienevät kaupan pääpointti, myös tuotevalikoimaa ja asiakaskuntaa saadaan laajennettua merkittävästi. Mielenkiinnolla odotan millaiseksi Outokummun kurssi vakiintuu kun anti saadaan loppuun.

3 kommenttia:

 1. Moi ja kiitos kiinnostavista blogikirjoituksista. Tein myös merkinnän, mutta minulle on vielä hieman epäselvää se, miten verotusarvo määräytyy.

  Esim. oletetaan, että olet ostanut 90kpl osakkeita hintaan 10e/kpl.

  Oletetaan esim. tälläinen case:
  Myyt 500kpl osakkeita joskus tulevaisuudessa (esim. 2vuoden päästä) 3e/kpl ja pääomaverotus ei ole muuttunut.
  Paljonko maksat veroa?

  Meneekö näin?
  osakkeitesi uusi hankinta hinta on (90*10 + 630*0.79) / 720 = 1.9413e/kpl

  pääomatulo: (3 - 1.9413)*500 = 529.35e

  ja tuosta veroa 29%: 153.5115e

  VastaaPoista
 2. Kiitos palautteesta ja hyvästä kysymyksestä! En ollut myöskään ehtinyt vielä perehtymään verotukseen asian tiimoilta. Päätin nyt kuitenkin tutkia tilannetta tarkemmin. Pörssisäätiön vero-oppaassa sanotaan seuraavasti "Maksullisessa osakeannissa eli uusmerkinässä vanhan omistuksen perusteella hankittujen osakkeiden hankintameno lasketaan jakamalla alkuperäisten ja uusien osakkeiden yhteenlaskettu hankintameno vanhojen ja uusien osakkeiden lukumäärällä. Myyntivoiton laskemisessa voi myös käyttää hankintameno-olettamaa."

  Näin ollen uusi hankintahinta muodostuu juurikin laskelmasi mukaisesti. Samoin pääomatulon ja veron määrän näkisin menevän juuri näin, paitsi että veroprosenttina käytettäisiin 30%?

  VastaaPoista
 3. Totta.. unohdin tuon veroprosentin korotuksen.

  VastaaPoista

Suosituimmat jutut